De perfecte Vader… Hij is Liefde ❤️

Vandaag is het vaderdag en is het ondertussen al bijna 20 jaar geleden dat ik mijn vader laatst zag. Een prachtige man die zichzelf naar het einde toe volledig verloor. Of misschien vond hij zichzelf nooit. Hij ging in de loop der jaren meer en meer gebukt onder het leven en vond zijn weg niet meer terug. Hij was een zelfverklaarde atheïst, maar bad dan wel tot God om te mogen sterven. Ik weet dat hij vooral woede had in hem, naar God toe. Woede omwille van misbruik, pijn en lijden. Heel begrijpelijk en menselijk. Toen hij stierf aan een gebroken hart (letterlijk en figuurlijk) kreeg hij een glimlach op zijn lippen en leek hij voor het eerst relaxed. Het was voor mij genade, die dag. Tot op vandaag de dag zie ik mijn vader graag. Ik weet dat hij alles gaf wat hij had en dat hij liefde had voor mensen. Hij had interesse in geschiedenis en de mensheid en zag hoe de wereld niet goed ging.

Mijn bedenking is altijd geweest: wat als hij elke dag met de Vader (God) had kunnen praten, in de wetenschap dat die goed is, liefde is? Maar zoals bij velen wordt er een muur opgetrokken zelfs maar bij het horen van het woord God. De ogen en boeken gaan dicht vanuit oordeel. Onbekend is onbemind. Wat als hij had begrepen dat de omstandigheden en mensen veranderen, maar dat God constant liefdevol is en blijft, ondanks al het afzien? Wat als hij begrepen had dat God geen God is van wetten, zoals hij het thuis ontvangen had? Maar de ‘kerk’ schotelde hem een God voor die enkel totale gehoorzaamheid verlangt, maar die relationeel onbetrokken is.

De schade die er komt van een verkeerd en onvolkomen beeld van God, is gigantisch. Bij mijn vader en bij vele anderen leidde die tot een trieste dood. Geen hoop, geen toekomst, geen doel, geen reden om hier te zien, geen vreugde en blijdschap.

Ik bid vandaag voor alle aardse papa’s, opdat ze naar hun hemelse Papa rennen. Ik bid dat zij – net zoals Hij – geen strenge en liefdeloze papa’s zullen zijn. Dat ze hun kinderen zullen bemoedigen en opbouwen, versterken en liefdevol bijsturen.

Geniet allemaal van deze vaderdag, vooral de papa’s daar! Ik bid dat de vaderlozen opnieuw een vader mogen vinden, zowel een aardse alsook een hemelse.